Välj språk här Välj språk här

Mina två värsta år

Jag gick upp ur sängen, hade precis vaknat. Det var en vanlig söndagsmorgon. Klockan var 10 och jag var vrålhungrig. Jag hade skippat middagen och hade ätit massor med godis och chips. Jag blev inte mätt men fick ont i magen istället. Nu funderade jag på att jag skulle äta en stor portion frukost och lite godsaker.
Jag hade fixat frukosten och letade efter godsaker. Det fanns inte i skafferiet. Mamma hade säkert gömt allt godis för att jag inte skulle äta på morgonen. Det var ingen hemma, alltså var jag hemma själv. Storebror hade träning, mamma och mina två syskon hade gått till simhallen. Ibland känns det mysigt när man är hemma för sig själv. Som sagt, godsakerna fanns inte i skafferiet, men det fanns en hylla ovanför skafferiet. Jag hade aldrig tänkt på den hyllan. Jag tog en stol så jag kunde se vad som fanns där inne. Så snabbt jag hade öppnat hyllan så föll allt som fanns där inne ut. Nu mindes jag att hyllan var trasig och att där bara fanns papper och massor med fotoalbum. I fotoalbumen fanns det många bilder från 2003.
I fotoalbumet fanns 15 foton. Jag tjuvkikade på bilderna och tog upp det första fotot. Första bilden var när min storebror var liten på en badplats och den andra bilden var när jag var liten och åt glass. Den tredje var när vår familj var på gröna Lund, det var jag, min bror och mina två syskon. Sedan var det bilder på när vi åt på en restaurang i Farsta.
Plötsligt fick jag en bild i handen. Det var en person som jag och min bror stod bredvid. Jag kände honom men jag kunde inte minnas.
Nu började det kurra i magen, jag var hungrig men ville fortsätta att titta på bilderna, det var bara sju kvar. Jag la den bort fotot jag hade i handen. Så kom jag till den nionde bilden. Det var hela vår familj som stod där. Jag, min mamma, min storebror, mina två syskon och… vänta. Nej, det är inte sant… det är sant. Det är ju PAPPA!
Det var pappa som var på åttonde bilden. Han hade på sig sin gula keps som jag kände igen. Kommer ihåg när pappa brukade ta oss till bowling varje dag. När han tog mig och min storebror på åktur i bil runt Skärholmen. Han brukade visa oss saker som vi inte visste. Han berättade också för oss vad som var rätt och fel. Barje lördag på sommarlovet brukade jag min storebror och pappa åka och bada i Mälarhöjdsbadet. Efter det gick vi till en kiosk som var nära badet. Där köpte vi var sin macka och varsin glass. Vi satt bakom ett träd där det fanns en stor sten. Där satt vi, snackade om hur dagen var och om fotbollsmatcher. När vi hade ätit klart så åkte vi hem. Det där var barndomsminnen jag har med min pappa.
Den tionde bilden var sönderriven, någon hade rivit bort pappa. Den elfte bilden var konstig, någon hade tagit en bild på pappas rum, alla hans grejer var kvar. Tolfte bilden. Det var… Det börjar bli suddigt i ögonen, som när det är dimma så suddigt blev det för mig. Bilden var av min pappas tomma rum. Mina ögon fylldes av vatten. Den dagen var en jobbig dag när allt blev kaos. Den dagen år 2008-12-02 klockan 5. Nu började det mörkna för familjen. Den dagen var jag orolig, förvirrad och ledsen. Mina två syskon, mina lillasyster som var 3 år och min lille bror som var 6 år visste ingenting. De trodde att pappa var på jobbet. Det var bara jag, min storebror och min mamma som visste det. Pappa hade skilt sig från mamma och skulle lämna familjen. En jobbig och orolig dag. Allt vatten som hade varit i ögonen började rinna.
Den trettonde bilden var en bild när det hade gått flera månader sen min mamma och pappa hade skilt sig. Det var lite kämpigt i skolan. Men ju mer dagarna gick så glömde jag bort att mina föräldrar var skilda. Personerna på bilden var jag, min bror, min brors kompis och min kompis. Fjortonde bilden var en bild på mig, syster och lillebror i simhallen. Femtonde bilden var … just den bilden vill jag att skall vara hemlig.
På femton minuter genomlevat två av mina svåraste år. Mina ögon var röda och sved men det kvittar. Precis framför mig så såg jag godsakerna som var bullar och en skål med godis. Det knackade på dörren, jag gick fram till den och kollade i nyckelhålet. Det var mina vänner. Jag tog ett djupt andetag och räknade till tio. Jag försökte glömma bort allt som hade hänt. Så öppnade jag dörren, mina vänner sa ” kom ut bre, vi lirar lite.” Jag svarade ”kommer ut snart, ska bara äta”. Jag gick till köket och åt maten. Jag tog mina fotbollsgrejer och gick ut. När jag gick ut genom dörren så tänkte jag ” vilka två år!”.

Abukar Mohamed
årskurs 8 Lillholmsskolan