Välj språk här Välj språk här

Ett halvt ark papper 2013

Inspirationen till denna text var ett program som visade att barn som blivit mobbade under en längre tid och sedan stått upp för sig själva i hopp om att saker skulle bli bättre istället motsatt effekt.
Jakob Hesselberg, Felicia Röding Lindner, Emelie Malmberg, Gabriel Minder 9F Gärdesskolan

Mobbad, dag ut och dag in. Hon som stod upp för sig själv i hopp om att skulle bli bättre skulle nu bli tvingad att byta skola pågrund av hatet som var riktat mot henne. Ju närmare hemmet hon kom så blev hennes steg tyngre och denna lilla bit av hennes själ, som hon ansåg var den enda anledningen till att hon fortfarande levde, förtvinade och byttes ut mot ett illamående, en skuld känsla, fast hon inte hade gjort något fel.
Hon öppnade dörren till sin lägenhet, ställde sig i mitten av sitt rum och drog ett djupt andetag. Illamåendet blev starkare, hon tog sig runt magen och gick ner på knä. Det sista ljuset hade slocknat i hennes ögon men tändes snabbt igen så smått när mobilen i hennes ficka började vibrera av ett sms.
Hon hade aldrig sett numret 0756817666 förut men i sms stod det en lång rad förolämpningar och alla dessa från någon hon inte ens kände. Hon böjde sig ner igen och hon hörde hur hennes mobil fortsatte vibrera men hon vägrade läsa sms:en då hon trodde att det ända dom kunde göra var att få henne att må sämre.
Mobilen slutade vibrera så hon reste sig upp och kollade på mobilen på golvet. Hon ville veta vad dom hade skrivit till henne ihop om att något skulle vara positivt men hon hade fel. Hon läste sms efter sms och där var allt hon hade upplevt, ledset eller glatt men allt var nu riktat mot henne i negativ form. Där var den första pojkvännen som hon gjorde slut med som senare kom att bli hennes bästa vän, där fanns även tjejen i klassen som nästan aldrig sa något som hon hade haft den roligaste i sitt liv med när dom var och badade, där fanns tjej gänget som blev nertryckta i leran förra veckan och alla skrattade, men den här gången var inget av det dom sa uppmuntrande eller glatt utan allt var negativt och hon läste rad för rad om hur mycket folk ville att hon skulle ta självmord.
Hon läste sms efter sms och med varje sms så blev lösningen klarare. Hennes pappa var seglare för en turistbyrå och hade många rep så hon tog ett och gick tillbaka in i sitt rum. Hon hängde ner sin lampa och hängde repet på kroken i taken som lampan hängde på. Hon ställde en stol under repet som dinglade i luften och huttrade av gråt. Hennes tårar som slog mot trägolvet var det enda som hördes i rummet och ljudet ekade i hennes huvud medans hennes mobil fick fler sms . Hon klev upp på stolen som vinglade för att en av dess ben var väldigt slitet och halvt avbrutet. Hon tog snaran runt halsen och förberedde sig mentalt.
Allt skulle gå så bra till. Mamma skulle hitta henne i rummet, det skulle vara en stor begravning där alla grät och alla som någonsin varit taskiga emot henne skulle ångra sig, men det skulle vara försent för dom att säga förlåt och dom skulle förevigt leva med skulden till någon annans död. Allt var så perfekt, i hennes huvud kunde inget gå fel och hennes plan var säker.
Helt plötsligt slog alla tankar tillbaka och hon insåg hur dumt allt var. Hon vände sig om med snaran runt halsen för att gå ner från stolen men då gick det slitna stolsbenet av. Hon kände hur världen runt henne blev kallare och svartnade för hennes ögon, hon chippade efter luft men det var lönlöst.
Allt var ju så perfekt, eller hur?
Texten som vi skrev är en modernare version av den klassiska novellen från 1903. I vår version är en flicka utan namn huvudpersonen. Om denna flicka får man inte veta så mycket men man får snabbt reda på att hon är mobbad och har varit det under en längre tid.
I novellen ”ett halvt ark papper” så utspelar sig ungefär hela novellen med att mannen läser igenom sin telefon lista och sedan minns saker om dom olika numren, men i vår version så får hon sms, som relaterar till en tidigare händelse men som hon får nu, och genom sms:en och numren så får hon tillbakablickar från alla människor som tidigare var hennes vänner eller ovänner men nu är dom alla riktade emot henne.
”Ett halvt ark papper” slutar med att mannen lämnar lägenheten och lämnar minnena som han hade i lägenheten. Vår version slutar med att flickan, istället för att lämna rummet, tar självmord då hon känner sig övergiven, även av dom sista vännerna hon hade.

Inspirationen till denna text var ett program som visade barn som blivit mobbade under en längre tid och sedan stått upp för sig själva i hopp om att saker skulle bli bättre, men det hade istället haft motsatt effekt.
Jakob Hesselberg, Felicia Röding Lindner, Emelie Malmberg, Gabriel Minder 9F Gärdesskolan